Supermassive Universe

Temat: morfologia z rozmazem
Użytkownik <paulinka@poczta.onet.plw wiadomości do grup dyskusyjnych napisał:1143472366.603615.249@i40g2000cwc.googlegroups.com... Ostatnio żle się czuje wczoraj byłam na badaniach nie znam się na tym więc prosze żeby ktoś mi powiedział czy te wyniki są dobre. WBC:3,8    l   10mm NEU:33,1 L  1,26  L LYM:54,4  h  2,07 MON:8,7       0,33 EOS:3,6        0,14 BAS:0,2         0,01 ALY:0,9     ...                         OB:15 HCT:39,8 MCV:98 MCH:32,4 MCHC:33 RDW:11,4 PLT:147 MPV:9,1 PCT:0,133 PDW:15,8 Badania Krwi, wyniki! http://serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51214,949784.html J.
Źródło: topranking.pl/1850/morfologia,z,rozmazem.php



Temat: Wysokie ob u dziecka 9 letniego
Wysokie ob u dziecka 9 letniego Mam pytanie czy ktoś może mi odpowiedzieć na pyatnie ?. Zrobiłem morfologię krwi u syna i ob wyszło 32 czyli musi mieć stan zapalny tylko jaki ? .Podaje wyniki morfologii: WBC [tys/ul] 7.1 LYM [%] 52.0 MON [%] 9.8 NEU [%] 36.00 EOS [%] 1.60 BAS [%] 0.60 LYM [tys/ul ] 3.7 MON [tys/ul ] 0.7 NEU [tys/ul ] 2.57 EOS [tys/ul ] 0.11 BAS[TYS/UL] 0.04 RBC [mln/ul ] 4.77 HGB [mmol/l ]7.8 HCT [%]37.8 MCV 79 MCH 1.64 MCHC [mmol/L] 20.7 RDW [%] 13.6 PLT [tys/ul ... Wymaz z nosa - Staphylococus log (-) MSCWS / poj ( nie wiem czy dobrze odczytałem ten skrót ) w/w wynikach wszystko jest w normie poza LYM % [%] 52.0 [+] ( 20.0- 45.0) czyli jest przekroczone i jeszcze NEU % [%] 36.00 - [ 40.00 - 65.00 ] czyli ty też jest wynik nie taki bo niższy od normy. Co to znaczy. Czy należałoby powtórzyć jeszcze raz badania krwi w innym labolatorium? Czekam na odpowiedź. Co Pani na to jest Pani hematologiem? tak to proszę o wyjaśnienia. Czy potrzebne jest badanie jeszcze...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,103616440,103616440,Wysokie_ob_u_dziecka_9_letniego.html


Temat: Proszę o interpretację wyników badań
Proszę o interpretację wyników badań Moja 1,5 roczna córka od kilku miesięcy stale choruje (odkąd poszla do żlobka - kilka miesięcy temu), dotychczas lekarze leczyli ją różnymi lekarstwami - tylko raz antybiotyk na zapalenie gardla. Niestety od początku grudnia jest chora stale, nawracają infekcje, praktycznie caly czas ma zielony katar (w zeszlym tygodniu zrobiliśmy wymaz z nosa, czekamy na wyniki). Ostatnio lekarz zlecil badania krwi i bardzo się martwię o wyniki. Proszę o interpretację - wizytę mamy dopiero w przyszlym tygodniu, a ja się denerwuję. WBC - 6,57 k/uL NEUT% - 38,1 LYM% - 51,1 MONO% - 5,7 EOS% - 0,5 BAS)% - 0,5 LUC% - 4,2 RBC - 4,2 M/uL HGB - 11,6 g/dL HCT - 31,8 % MCV - 75,8 fL MCH...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,89849306,89849306,Prosze_o_interpretacje_wynikow_badan.html


Temat: Proszę o interpretację wyników
Moja córcia ma 5,5 miesiąca i waży 5,450 urodziła się z wagą 2,100 wyniki jej krwi to: RBC 4,3 106/mm3 HGB 9,9 l g/dL HCT 29,5 l % MCV 69 l ... 29,6! L 3,28 ! LYM 58,6 !H 6,49! H MON 3,0! 0,33! EOS 8,1 !H 0,9!H BAS 0,7 0,08 ALY 2,1! O,23 ! LIC 0,4! 0,05! Proszę o interpretacje tych wyników lekarz powiedział, że trzeba będzie przetaczać krew, czy to konieczne? Nie bardzo wiem jak mam to rozumieć czy moja córcia jest mocno chora i na co? Od urodzenia nie chorowała i rozwija się prawidłowo nie brała żadnych antybiotyków ani innych lekarstw teraz ma brać Ferum lek (żelazo 2,5 ml na dobę) . proszę o wyjaśnienie mi czy wyniki mocno odbiegają od normy?...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,77266371,77266371,Prosze_o_interpretacje_wynikow.html


Temat: Proszę o interpretację wyników
ponowna morfologia dziś odebrałam kolejne wyniki krwi i są następujące RBC 4,74 HGB 10,9 HCT 34,5 MCV 73 MCH 23,0 MCHC 31,6 RDW 18, O h PLT 407 MPV 8,6 PCT 0,349 RDW 14,5 WBC 9,4 NEU 27,8! L 2,61! LYM 65,7 H 6,18 !H MON 2,3! 0,22! EOS 3,6! 0,34 ! BAS 0,6! 0,06! ALY 1,6! 0,15 ! LIC 0,2! 0,02! tak wiec hemoglobinka chyba powraca do normy. ale martwią mnie LYM dlaczego dalej rosnie i dlaczego NEU ciągle spada ( w porównaniu do poprzednich wyników)... pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,77266371,77266371,Prosze_o_interpretacje_wynikow.html


Temat: Proszę o interpetację wyników i radę
Proszę o interpetację wyników i radę Witam, Bardzo proszę o interpretacje wyników mojej 10 miesięcznej córki: Morfologia z rozmazem RBC 4,09 HGB 11,3 HCT 33,7 % MCV 82,4 MCH 27,7 MCHC 33,6 RDW 12,3 % PLT 276 MPV 7,8 WBC 5,3 NEU 21,80 % EOS 4 % BAS 0,60 % LYM 65,1 % MON 8,5 % ALY 0,66 % LIC 0,83 % ... na dobę), które trwały ok 2 tygodni. Wyniki były robione w trakcie tej infekcji. Na gronkowca i kandidę Pani doktor poleciła dawać Córce Enerol jeden raz dziennie i to wszystko. Co do wynikow krwi nie miała żadnych zastrzeżeń, ale zapisala kwas foliowy 2x1 tbl przez miesiąc i do kontroli krew. Wyników kału nie kazała powtarzać, jej zdaniem, to nie są chorobotworcze bakterie, tylko ze skory. Dodam, że karmie piersią. Mala poza tym rozwija się prawidłowo. Szczepiona na podstawowe Inf Hexa plus rotarix i prevenar w terminie. Martwię sie o wynik kału. Jeżeli Pan Doktor i drodzy Forumowicze mogliby mi coś doradzić oraz zinterpretować te w biegu obejrzane przez naszą Pania Doktor wyniki, to bylabym Wam bardzo wdzięczna. Pozdrawiam Aga
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,79455428,79455428,Prosze_o_interpetacje_wynikow_i_rade.html


Temat: Alergia
My mamy alergie pokarmową konserwanty i alergię wziewową. Tylko o dziwo po wynikach wziewowych wtedy kiedy Baś powinna mieć szczególny wysyp akurat nic nie ma a cierpni w innym okresie najbardziej. Więc mam wrażenie że zbadano nie te alergeny. Mogło się tak stać? pokarmowa nam wyszła po pbraniu krwi ale wczesniej juz tak podejrzewaliśmy. Bidne te nasze dzieci
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,21428,77606463,77606463,Alergia.html


Temat: Może ktoś mi powie
"bas" to bazofile - granulocyty zasadochlonne inaczej, pojawiaja sie kiedy w organizmie toczy sie jakis stan zapalny ale wtedy sa dosc podwyzszone mysle ze 1 % nie trzeba sie przejmowac... PLT to plytki krwi - norma powinna byc dla plytek podana na wyniku nie podam z glowy bo nie pamietam, ale wydaje mi sie ze bylo to 150 - 450... w ogole normy podaje sie na wydruku bo kazdy aparat ma inne... interpretacja wynikow nalezy do lekarza, pamietaj ze morfologia moze byc w ciazy dosc zmieniona bo to taki stan "odmienny" gdyby cos niepokoilo laborantow to pobrali by jeszcze raz krew w celu powtornego oznaczenia (dla bardzo podwyzszonych parametrow tak sie robi) wiec - z wynikami do lekarza i na razie radze sie nie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,23762,23739420,23739420,Moze_ktos_mi_powie.html


Temat: morfologia- interpretacja
morfologia- interpretacja Proszę o pomoc. Zrobiłam profilaktycznie badanie krwi z rozmazem. Oto wynik. Poradźcie. Wyniki widział lekarza, ale po pierwsze to beznadziejny lekarz a po 2 jakoś się nie zainteresował:( WBC ... 41,6 nor 45- 65 NEU 3,7 nor 2- 6,9 BAS% 1,3 nor 0- 2 BAS 0,1 nor 0- 0,2 Proszę, czy powinnam się martwić?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,87357256,87357256,morfologia_interpretacja.html


Temat: wyniki badania krwi - prosba o pomoc
wyniki badania krwi - prosba o pomoc dzisiaj chcialem oddac krew, ale niestety nie poprano jej. dostalem natomiast takie wyniki krwi (lekarz badajacy powiedzial mi ze mnoj uklad odpornosciowy wyglada jak krajobraz po wojnie) i troche sie zmartwilem. ktos moze pomoc z interpretacja wynikow? RBC 5.27 HGB 15.9 HTC 47.0 MCV 89 MCHC 33.9 RDW 13.0 PLT 254 MPV 6.9 PCT 0.176 PDW 10.5 Jesli chodzi o : WBC 4.4 NEU 35.4 (!!!) LYM 40.9 MON 22.4 (!!!) EOS 1.3 BAS 0.0 ALY 2.3 LIC 0.5 Ja sam czuje sie dobrze i nic mi nie dolega. Pod koniec kwietnia bylem troche pzreziebiony ale nie wydaje mi sie zeby to mialo az taki wplyw na wyniki. Z gory dzieki wielkie!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,95963197,95963197,wyniki_badania_krwi_prosba_o_pomoc.html


Temat: proszę o interpretację wyników krwi dziecka
proszę o interpretację wyników krwi dziecka Dziecko ma 2 lata. WBC 4,3 RBC 4,28 HGB 11,9 HCT 35,0 MCV 82 MCH 27,8 MCHC 34,0 RDW 12,5 PLT 320 MPV 6,9 PCT 0,221 PDW 9,0 LYM% 77,2 MON% 2,3 NEU% 17,3 EOS% 2.9 BAS% 0,3 ALY% 0,8 LIC% 0,1 Chodzi mi głównie o wartości pogrubione, ponieważ są nieprawidłowe. Prosze o poradę. Agnieszka PS. Czy przyczyną takich wyników mogłoby być zakażenie układu moczowego? A może przebyta miesiąc temu angina?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,61347891,61347891,prosze_o_interpretacje_wynikow_krwi_dziecka.html


Temat: Wyniki/ zapalenie stawów
Wyniki/ zapalenie stawów Mam takie wyniki badania krwi przy diagnozie seronegatywne zapaletnie stawów: NEU 78,0 LYM 16,5 RBC 4,18 HGB 7,2 HCT 0,344 MON 3,9 EOS 1,4 BAS 0,2 ALY 0,7...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,19540086,19540086,Wyniki_zapalenie_stawow.html


Temat: Znów złe wyniki (TSH,wapń)! .Co to - "Bas"?
Znów złe wyniki (TSH,wapń)! .Co to - "Bas"? Od ponad pół roku leczę nadczynność tarczycy, właśnie odebrałam kolejne wyniki i trochę mnie one martwią, TSH spadło znowu do 0,82, a miesiąc ... i wrócą okropne objawy sprzed pół roku! Czy ktoś może mi powiedzieć co to za oznaczenie w morfologii - Bas w %? Mam to coś przekroczone, norma jest 0,0 do 1,0 a ja mam 1,4. Mam tez "świeży" wynik sodu, potasu i wapnia, dwa pierwsze są w normie ale wapń mam za wysoki, norma to 8,10 do 10,40 a ja mam 10,51!. Czy to znaczy że rozpadają mi się kości? Czy to bardzo zły wynik przy nadczynności? Wszystko inne mam w normie, OB = 8, tylko ten Bas(?), wapń i TSH. Łykałam sobie jakiś czas wapń z D3, ale na tydzień przed pobraniem krwi przerwałam, mogło to miec wpływ na wynik? Warto wogóle brać ten wapń, spotkałam się tu na forum z opiniami że...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,21468093,21468093,Znow_zle_wyniki_TSH_wapn_Co_to_Bas_.html


Temat: Znów złe wyniki (TSH,wapń)! .Co to - "Bas"?
Z powodu pooperacyjnej niedoczynności przytarczyc /po radykalnym usunięciu tarczycy/, już przez 10 lat przyjmuję wapń oraz wit.D w postaci ALFADIOLU. Wyniki poziomu wapnia we krwi nigdy nie osiągały dolnej normy wapnia. ... poziomu wapnia w dobowej zbiórce moczu. Mocz należy zebrać do naczynia,dokładnie zmierzyć jego ilość i laboratorium oceni, czy wynik jest prawidłowy. Co do wyniku Bas, to może na forum zajrzy "wedrowiec2"...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,21468093,21468093,Znow_zle_wyniki_TSH_wapn_Co_to_Bas_.html


Temat: Znów złe wyniki (TSH,wapń)! .Co to - "Bas"?
Ten "Bas" ma związek z krzepliwością krwi, podobno taki wynik to nic złego(?), zapytam jeszcze moją endokrynolog, w przyszłym tygodniu mam wizytę. Z żołądkiem nigdy nie miałam kłopotów, poradziłam sobie z...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,21468093,21468093,Znow_zle_wyniki_TSH_wapn_Co_to_Bas_.html


Temat: Prosze o pomoc w interpretacji wynikow mojej corki
Prosze o pomoc w interpretacji wynikow mojej corki Ninka ma 2,5 roku, A oto wyniki: OB 13 mm/h ASO - surowica zawiera poniżej 200 J. Antystreptoizyny o w 1 ML CRP nieobiecne Hematokryt 37,3% - to wiem ze dobre Hemoglobina 13,3g%- to tez dobre krwinki czerwone 4,87 mln/mm3 krwinki białe 10,4 tys/mm3 MCV 76,6um3 MCH 27,3pg MCHC 35,7% płytki krwi 412 tys/mm3 wskaźnik anizocytozy RDW 11,2% limfocyty 5,4 tys/mm3 komórki pośrednie 0,7 tys/mm3 neutrocyty 4,3 tys/mm3 limfocyty - rozmaz mikroskopowy: limfo 68% komórki pośrednie (EOS., BAS., MONO) - eoz. 2% neutrocyty segm. 30%...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,32316885,32316885,Prosze_o_pomoc_w_interpretacji_wynikow_mojej_corki.html


Temat: Wyniki morfologii - prośba o interpretację
Wyniki morfologii - prośba o interpretację Witam, mój 18-miesięczny synek miał robioną morfologię krwi. Nie znam się na tym, dopiero mamy umówioną wizytę u lekarza i nie wiem czy wszystko jest prawidłowe. Mam w związku z tym prośbę, podam tutaj wyniki badań a jeśli któraś z mam się orientuje to może powie czy jest ok? WBC 8,4 K/uL -NEUT 1,8 K/uL -NEUT% 21,6% -LYM 5,7 K/uL -LYM% 67,3% -MONO 0,6 K/uL -MONO% 7,3% -BAS 0,1 K/uL -BAS% 1,0% -EOS 0,2 K/uL -EOS% 2,8% RBC 4,08 M/uL HGB 11,1 g/dL HCT 32,1% MCV 78,6...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,33357448,33357448,Wyniki_morfologii_prosba_o_interpretacje.html


Temat: leukocytoza i inne :((((((((((((((
właśnie wróciłam z wynikami: OB 79 HEMATOKRYT 31,5% NORMA 35-43 HEMOGLOBINA 11,3 NORMA 10,9-15,0 KRWINKI CZERWONE 4,09 NORMA 3,8- 5,5 KRWINKI BIAŁE 17,6 NORMA 5-17 DZIECI DO 2 LAT MCV 77 NORMA 82-94 MCHC 27,6 NORMA 28-32 PŁYTKI KRWI 391 NORMA 150-400 WSKAŹNIK ANIZOCYTOZY RDW 13,4 NORMA 11,5-14,5 LIMFOCYTY# 5,6 TYS/MM3 KOMÓRKI POŚREDNIE# 0,5TYS/MM3 NEUTROCYTY# 11,5TYS/MM3 LIMFOCYTY % ROZMAZ MIKROSKOPOWY: LIMFO. 32% NORMA 35-65 KOMÓRKI POŚREDNIE %(EOS.,BAS.,MONO)EOS 2%,MONO1% NORMA EOS1-5, BAS 0-1, MONO 3-8 NEUTROCYTY % SEGM 65% NORMA SEGM. DZIECI 35-60 Przeraża mnie ten wynik OB, na szczęście krwinki białe spadły. Co...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,50876642,50876642,leukocytoza_i_inne_.html


Temat: OB 79 u 1,5 rocznego dziecka - POMOCY !!!!!!!!!
OB 79 u 1,5 rocznego dziecka - POMOCY !!!!!!!!! właśnie wróciłam z wynikami: OB 79 HEMATOKRYT 31,5% NORMA 35-43 HEMOGLOBINA 11,3 NORMA 10,9-15,0 KRWINKI CZERWONE 4,09 NORMA 3,8- 5,5 KRWINKI BIAŁE 17,6 NORMA 5-17 DZIECI DO 2 LAT MCV 77 NORMA 82-94 MCHC 27,6 NORMA 28-32 PŁYTKI KRWI 391 NORMA 150-400 WSKAŹNIK ANIZOCYTOZY RDW 13,4 NORMA 11,5-14,5 LIMFOCYTY# 5,6 TYS/MM3 KOMÓRKI POŚREDNIE# 0,5TYS/MM3 NEUTROCYTY# 11,5TYS/MM3 LIMFOCYTY % ROZMAZ MIKROSKOPOWY: LIMFO. 32% NORMA 35-65 KOMÓRKI POŚREDNIE %(EOS.,BAS.,MONO)EOS 2%,MONO1% NORMA EOS1-5, BAS 0-1, MONO 3-8 NEUTROCYTY % SEGM 65% NORMA SEGM. DZIECI 35-60 Przeraża mnie ten wynik OB, na szczęście krwinki białe spadły. Co o tym myślicie
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,50955445,50955445,OB_79_u_1_5_rocznego_dziecka_POMOCY_.html


Temat: interpretacja wyników badań-proszę o pomoc
interpretacja wyników badań-proszę o pomoc Może znajdzie sie ktoś kto może zinterpretować wyniki badań mojego dziecka (13 mies.),z lekarzem będę widziała się dopiero za tydzień a z wyników widzę,że nie wszystko mieści się w normie (zwłaszcza hemoglobina!): LYM% 63,4 LYM(tys/ul) 4,1 MON% 8,0 MON (tys/ul)0,5 NEU% 21,4 NEU(tys/ul)1,39 EOS% 6,9 EOS(tys/ul)0,45 BAS% 0,3 BAS(tys/ul)0,02 ALY% 2,9 LIC% 0,4 RCB 4,06 HGB 10,6 HTC 31,5 MCV 78 MCH 26,0 MCHC 33,5 RDW 15,0 PLT 302 PDW 10,5 MPV 7,2 PTC 0,2 Dodam,że ok.1godzinę przed pobraniem krwi mały zjadł ok 100ml kaszki Jeśli jest tu...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,51642449,51642449,interpretacja_wynikow_badan_prosze_o_pomoc.html


Temat: interpretacja wyników badań-proszę o pomoc
EOS jest podwyższony, czy dziecko jest alergikiem? i nie napisąła pani chyba Krwinek białych WBC mami271 napisała: > Może znajdzie sie ktoś kto może zinterpretować wyniki badań mojego dziecka > (13 mies.),z lekarzem będę widziała się dopiero za tydzień a z wyników > widzę,że nie wszystko mieści się w normie (zwłaszcza hemoglobina!): > LYM% 63,4 LYM(tys/ul) 4,1 > MON% 8,0 MON (tys/ul)0,5 > NEU% 21,4 NEU(tys/ul)1,39 > EOS% 6,9 EOS(tys/ul)0,45 > BAS% 0,3 BAS(tys/ul)0,02 > ALY% 2,9 > LIC% 0,4 > > RCB 4,06 > HGB 10,6 > HTC 31,5 > MCV 78 > MCH 26,0 > MCHC 33,5 > RDW 15,0 > > PLT 302 > PDW 10,5 > MPV 7,2 > PTC 0,2 > Dodam,że ok.1godzinę przed pobraniem krwi mały zjadł ok...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,51642449,51642449,interpretacja_wynikow_badan_prosze_o_pomoc.html


Temat: Wyniki badań - prośba o interpretację
Wyniki badań - prośba o interpretację Witam Moja 1,5 roczna córka od kilku miesięcy stale chruje (poszla do żlobka), dotychczas lekarze leczyli ją różnymi lekarstwami - tylko raz antybiotyk na zapalenie gardla. Niestety od początku grudnia jest chora stale, nawracają infekcje, praktycznie caly czas ma zielony katar (w zeszlym tygodniu zrobiliśmy wymaz z nosa, czekamy na wyniki). Ostatnio lekarz zlecil badania krwi i bardzo się martwię o wyniki. Proszę o interpretację - wizytę mamy dopiero w przyszlym tygodniu, a ja się denerwuję. WBC - 6,57 k/uL NEUT% - 38,1 LYM% - 51,1 MONO% - 5,7 EOS% - 0,5 BAS)% - 0,5 LUC% - 4,2 RBC - 4,2 M/uL HGB - 11,6 g/dL HCT - 31,8 % MCV - 75,8 fL MCH - 27,6 pg...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,89841441,89841441,Wyniki_badan_prosba_o_interpretacje.html


Temat: Czy te wyniki krwi dziecka są prawidlowe?Kto wie?
Czy te wyniki krwi dziecka są prawidlowe?Kto wie? wbc-8,2 10 3/mm rbc 4,85 HGB 15 HCT 49 PLT 242 MPV 8,4 um3 lym% 33,8 2,76 MON% 6,2 0,51 neu% 54,7 4,46 eos% 4,6 0,38 bas% 0,7 0,06 aly% 2,6 h 0,21 h lic% 0,5 0,04 z góry dziękuję za pomoc.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,567,9530304,9530304,Czy_te_wyniki_krwi_dziecka_sa_prawidlowe_Kto_wie_.html


Temat: alergia?
% NEU 35,3 LYM 53 MON 6,7 EOS 4,5 BAS 0,5 RBC 5,3 HGB 13,3 g/dl HCT 39,1 % MCV 78 um3 MCH 26,5 pg MCHC 34,1 g/dl RDW 12,6 % PLT 405 MPV 7,4 um3 Wyniki rozmazu: Neutrophils 37 Band Cells 1 Lymphocytes 53 Monocytes 5 Eosinophils 4 Powyższe wyniki jedna p. dr określiła jako rewelacyjne, druga natomiast stwierdziła, ze dziecko...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,68515914,68515914,alergia_.html